C C C C A+ A A- X

Защита на личните данни

ПОЛИТИКА ЗА ПРОЗРАЧНОСТ ПРИ ОБРАБОТВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА

В качеството си на администратор на лични данни, Районен съд-Котел има задължение да Ви предостави информация в изпълнение на чл. 13 и чл. 14 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 г., относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни – Общ регламент за защита на данните (ОРЗД).

Данни за контакт с администратора

Адрес: гр. Котел, , обл.Сливен, 8970, ул. „Раковска  №58

Работно време: понеделник – петък, 08:30ч. – 17:00ч.

Електронна поща:  kotel-rs@justice.bg, sad.kotel@gmail.com

Координати за връзка с длъжностното лице по защита на личните данни:

Илия Стефанов Зидаров – системен администратор

Електронна поща: kotel-rs@justice.bg

Категории лични данни, цели на обработването, срок на съхранение и правно основание за обработването им:

Регистър „Човешки ресурси“

За целите на управлението на човешките ресурси, обработваме лични данни на кандидати за работа, настоящи и бивши служители на Районен съд - Котел.

В хода на дейностите по управление на човешки ресурси се обработват данни за идентификация на физическите лица, данни за образование и квалификация, данни за здравето, данни за контакт, както и други данни, изискуеми по силата на специалните закони, които регламентират трудовите и служебни правоотношения, данъчно-осигурителните правоотношения, счетоводното отчитане на дейността, безопасните и здравословни условия на труд, както и социалните въпроси.

Събраните данни се използват само за посочените по-горе цели и се предоставят на трети лица само в случаите, когато това е предвидено в закон. В такива случаи данни могат да бъдат предоставени например на НАП, Сметна палата, ГД Инспекция по труда и други публични органи, с оглед техните правомощия и компетентност. Информацията не се съхранява извън ЕС и Европейското икономическо пространство. Районен съд - Котел осигурява подходящите технически и организационни мерки за защита на Вашите лични данни.

Във връзка с изпълнението на трудови или служебни правоотношения се обработват само изискуемите от закона лични данни, които се съхраняват в определените от трудовото и осигурително законодателство срокове.

Съгласно Номенклатурата със срокове на съхранение утвърдена в Районен съд Котел, лични данни на участници в процедури по подбор на персонала се съхраняват за срок от три години.

Правните основания за обработване на личните данни са чл. 6, пар.1, б. „б“ и „в“ от ОРЗД, Закона за съдебната власт, Кодекса на труда, Кодекс за социално осигуряване, Закон за здравословни и безопасни условия на труд и др.

Регистър „Контрагенти“

В изпълнение на своите дейности и във връзка с правомощията си, обработва лични данни на физически лица за изпълнение на договорите, които се сключват от Районен съд Котел по смисъла на ЗЗД, ЗОП, ТЗ и т.н.

Доколкото във връзка с изпълнението на тези договори се обработват лични данни на отделни физически лица, за тях се обработва информация в минимален обем, достатъчна само за точното изпълнение на задълженията по съответния договор. Достъп до тази информация се предоставя на трети лица само, когато това е посочено в специален закон. Данните не се съхраняват в трети държави или международни организации.

Правното основание за обработването на тези данни се съдържа в чл. 6, пар.1, б. „б“ от ОРЗД, Закона за съдебната власт, Закон за обществените поръчки, Закон за задълженията и договорите, Търговски закон и др.

Регистър „Бюро съдимост“

Районен съд Котел обработва лични данни във връзка с издаване на справки и свидетелства за съдимост. За целта се обработват данни за идентификация на лицето, което иска издаване на свидетелство за съдимост и неговите родители, съгласно Наредба № 8 от 26.02.2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, изм. ДВ бр. 18 от 27.02.2018 г.

Събраните данни се използват само за посочените по-горе цели и се предоставят на трети лица само в случаите, когато това е предвидено в закон. В такива случаи данни могат да бъдат предоставени например на Прокуратура, органи на МВР, ДАНС и други публични органи, с оглед техните правомощия и компетентност. Информацията не се съхранява извън ЕС и Европейското икономическо пространство. Районен съд Котел осигурява подходящите технически и организационни мерки за защита на Вашите лични данни.

Сроковете за съхранение на личите данни, които се обработват в регистър „Бюро съдимост“ са регламентирани в утвърдената в Районен съд - Котел номенклатура със срокове на съхранение, съгласно, която бюлетините за съдимост и азбучните указатели се пазят 100 години.

Правното основание за обработването на тези данни се съдържа в чл. 6, пар.1, б. „в“ и „д“ от ОРЗД, Закона за съдебната власт.

Регистър „Съдебни заседатели, вещи лица, адвокати и свидетели“

Районен съд Котел обработва лични данни на физически лица, участващи в съдебните процеси в качеството на вещо лице, съдебен заседател, адвокат или свидетел. В регистъра се обработват следните категории лични данни: физическа и социална идентичност, данни относно образование, както и трудова дейност.

Личните данни се обработват, с оглед на изпълнение на нормативните изисквания на Закона за съдебната власт, Правилника за администрацията в съдилищата, ГПК, НПК, Наредба за възнагражденията на вещите лица, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване, Закона за счетоводството и други.

Събраните данни за съответните лица се използват за установяване на връзка с лицето по телефон, за изпращане на кореспонденция, отнасяща се до изпълнение на задълженията му, за водене на счетоводна отчетност относно възнагражденията на посочените по-горе лица.

Събраните данни се използват само за посочените по-горе цели и се предоставят на трети лица само в случаите, когато това е предвидено в закон. Информацията не се съхранява извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Сроковете за съхранение на личите данни, които се обработват в регистъра са регламентирани в утвърдената в Районен съд - Котел номенклатура със срокове на съхранение.

Правното основание за обработването на тези данни се съдържа в чл. 6, пар.1, б. „в“ и „д“ от ОРЗД, Закона за съдебната власт.

Регистър „Правораздавателна дейност“

Във връзка с упражняването на съдебната си дейност Районен съд - Котел разглежда граждански, наказателни и изпълнителни дела. При обработването на информацията, съдържаща се в делата, се обработват само лични данни, които се отнасят към конкретния случай.

В регистъра се обработват следните категории лични данни: физическа идентичност, социална идентичност, семейна идентичност, както и родствени връзки;  лични данни относно гражданско-правния статус на лицата, необходими при протичането на съдебния процес (напр. свидетелства за съдимост); лични данни, които се отнасят до членство в политически партии и организации; лични данни, които се отнасят до здравето.

Личните данни се обработват за целите на изпълнение на нормативните изисквания на Закона за съдебната власт, Правилника на администрацията в съдилищата; за всички дейности, свързани със съдебния процес – призоваване, връчване на решения, определения, присъди, съобщения и други съдебни книжа; изготвяне на всякакви документи на лицата в тази връзка (удостоверения, изпълнителни листове, служебни бележки, справки, и др.); установяване на връзка с лицето по телефон, за изпращане на кореспонденция, отнасяща се до участието му в съдебния процес и други.

Данни, станали известни на съда в тази връзка, могат да бъдат предоставени на трети лица, само ако е предвидено в закон.

При наличие на двустранни нормативни актове може да се прави трансфер на дело в трета държава, само ако е уредено с международен акт за сътрудничество.

Сроковете за съхранение на личите данни, които се обработват в регистър „Правораздавателна дейност“ са регламентирани в утвърдената в Районен съд - Котел Номенклатура със срокове на съхранение. Различните видове документи са с различен срок на съхранение от 3 до 100 години.

Правното основание за обработването на тези данни се съдържа в чл. 6, пар.1, б. „в“ и „д“ от ОРЗД, Закона за съдебната власт.

Регистър „Справки в Национална база данни (НБД), Българска народна банка (БНБ) и „Национална агенция на приходите НАП“

В изпълнение на съдебната си дейност Районен съд - Котел обработва лични данни във връзка с издаването на справки от Национална база данни (НБД), съгласно  Наредба № 14 от 18.11.2009 г. за реда и начина за предоставяне достъп на органите на съдебната власт до Регистъра на населението – Национална база данни "Население", Справки в Регистъра на банковите сметки и сейфове към БНБ, както и справки за регистрирани трудови договори в НАП.

Обработват се следните категории лични данни: ЕГН, адрес, семейно положение, данни за роднини, лични документи, наличие на трудови договори, открити банкови сметки в Република България и други.

Целта на обработването на данните е призоваване на лицата, връчване на решения, определения, присъди, съобщения и други съдебни книжа. Удовлетворяване на вземания на взискатели по изпълнителни дела.

Събраните данни се използват само за посочените по-горе цели и се предоставят на трети лица само в случаите, когато това е предвидено в закон. Информацията не се съхранява извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Сроковете за съхранение на личите данни, които се обработват в регистъра са регламентирани в утвърдената в Районен съд - Котел Номенклатура със срокове на съхранение.

Правното основание за обработването на тези данни се съдържа в чл. 6, пар.1, б. „в“ и „д“ от ОРЗД, Закона за съдебната власт.

 

Упражняване на правата по смисъла на Регламент (ЕС) 2016/679 пред Районен съд - Котел в качеството му на администратор на лични данни:

Вие имате право да упражните правата си по чл. 15-22 на Регламент (ЕС) 2016/679 пред Районен съд - Котел, за личните данни, които съдът обработва за Вас.

При подаването на искания за упражняването на права по смисъла на Регламент (ЕС) 2016/679 пред Районен съд - Котел ще Ви бъде поискано да се идентифицирате – чрез предоставяне на документ за самоличност, чрез електронен подпис или чрез други методи и средства за идентификация.

Личните данни, обработвани във връзка с разглеждането на отделните искания ще се използват само за целите на упражняване на посочените права. В тази връзка лични данни могат да бъдат предоставени на трети лица, само ако е предвидено в закон.

  1. Право на достъп до личните данни, свързани с лицето, които се обработват от администратора;
  2. Право на коригиране на неточни или непълни лични данни;
  3. Право на изтриване („право да бъдеш забравен“) на лични данни, които се обработват незаконосъобразно или с отпаднало правно основание (изтекъл срок на съхранение, оттеглено съгласие, изпълнена първоначална цел, за която са били събрани и други);
  4. Право на ограничаване на обработването при наличие на правен спор между администратора и физическото лице до неговото решаване и/или за установяването, упражняването или защитата на правни претенции;
  5. Право на преносимост на данните, когато личните данни се обработват по автоматизиран начин на основание съгласие или договор. За целта данните се предават в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четене формат;
  6. Право на възражение по всяко време и на основания, свързани с конкретната ситуация на лицето, при условие, че не съществуват убедителни законови основания за обработването, които имат предимство пред интересите, правата и свободите на субекта на данни, или съдебен процес;
  7. Право субектът на данни да не бъде обект на изцяло автоматизирано решение, включващо профилиране, което поражда правни последствия за него или го засяга в значителна степен.

Произтичащите от Общия регламент относно защитата на данните права може да упражните с писмено или електронно заявление до администратора на лични данни. В заявлението следва да посочите име, адрес и други данни за идентифицирането Ви като субект на данните, да опишете в какво се изразява Вашето искане, предпочитаната от Вас форма за комуникация и действия по Вашето искане. Необходимо е да подпишете Вашето искане, да отразите датата на подаване и адреса за кореспонденция с Вас.

Право на жалба до Комисията за защита на личните данни

Ако считате, че Вашите права по Общия регламент относно защитата на данните са нарушени, имате право да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни.

Връзки към други уебсайтове

Тази политика за поверителност не покрива препратките в сайта на Районен съд Котел към други уебсайтове. Препоръчваме Ви да прочетете декларациите за поверителност на другите уебсайтове, които посещавате.

Промени в политиката за поверителност

Запазваме правото да променяме политиката си по поверителност.

Ако имате въпроси относно обработването на Ваши лични данни в Районен съд -Котел, моля, свържете се с нас на адрес: kotel-rs@justice.bg и sad.kotel@gmail.com


Комисия за защита на личните данни

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация